Начало / Любопитно / Десет невероятни факта за луната – видео

Десет невероятни факта за луната – видео

Десет невероятни факта за луната – превод на текста от видеото.

10. Нейл Армстронг и Бъз Алдрин оставили различни обекти на луната. Включен след тях е космонавтския медал на Юрий Гаргарин.
Източник: RT

9.Изгубени са 160 лунни скали от 16-та и 17-та мисия на Аполон. 0.2 грама от лунния прах бе купен за 442,500 долара (280,800 паунда).
Източник: BBC

8.Пица Hut планирали да поставят тяхното лого върху луната, използвайки лазери. Идеята била изоставена, когато открили, че логото би трябвало да бъде с размерите на Тексас.
Източник:The New York Times

7.Аполон 12 разбил 2,5 тона празен лунен модул върху луната. След това луната иззвъняла, като камбана в продължение на един час, намеквайки за много странна подземна структура.
Източник: Popular Science

6.Лунните дъги са причинени от светлина, отразяваща се на луната. Те често се появяват бели, като светлината е много тежка за човешките очи.
Източник: The Ansel Adams Gallery

5.Екстремната UV среда на луната показва, че флаговете оставени там са побелели. Оригиналния флаг би трябвало да се превърне в пепел.
Източник: NASA

4.Луната в действителност е тъмна, отразяваща горещината на въглищата. Поради обратния ефект, тя отразява светлината и губи сянка, когато съвпадне директно с линията на източника на светлина – т.е. слънцето.
Източник:Universe Today, NASA

3.Първата храна изядена на луната е била част от общността на Бъз Алдрин. НАСА го запазила в тайна – преди те били съдени за четенето на битието, като част от мисията на Аполон 8.
Източник: The Daily Mail

2.Луната се отдалечава от Земята. За година се отдалечава с 3.78 см. (1.48 ин.) – равен на размера на растежа на ноктите.
Източник: BBC

1.Все още не сме сигурни как се е формирала луната. Тя би могла да се превърне в капан в орбитата на Земята… или Марс – огромна Скала сблъскала се с Земята, отцепвайки луната или луната е оформена успоредно със Земята.
Източник: SpaceАвтор admin

Оставете вашето мнение за този материал в sunovnik.bg

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван !!! Задължителните полета са с звездичка *

*